Kaj je toplotna črpalka

Za toplotno črpalko ste verjetno že slišali kot najugodnejši vir ogrevanja, vendar ali veste kako deluje in kaj je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka predstavlja univerzalni sistem za ogrevanje in hlajenje. Gre za čist, učinkovit in okolju prijazen sistem je enostaven za uporabo, cenejši od ostalih energentov, uporabnik z njim nima nobenih skrbi in dela. Izkoristek je v primerjavi z drugimi energenti višji, kar posledično omogoča nižjo cena ogrevanja. S pomočjo toplotne črpalke lahko ogrevamo prostore, segrevamo sanitarno vodo ali prostore hladimo.

Ogrevalno-hladilni sistemi so primerni za vse vrste objektov. Tako za novogradnje, starejše gradnje kot tudi za večstanovanjske in industrijske objekte.

Uporaba toplotne črpalke je primerna za celo leto, vsestranska pa je tudi pri različnih načinih ogrevanja, najsi gre za radjatorsko, talno ali zračno ogrevanje.

Ogrevalne toplotne črpalke

Vrste ogrevalnih toplotnih črpalk razlikujemo glede na toplotni vir. Toplotne črpalke zrak/voda, ki so investicijsko najbolj ugodne, omogočajo ogrevanje tudi pri temperaturi -25 °C. Toplotne črpalke voda/voda delujejo s pomočjo toplote podtalnice, zanjo je potrebno v zemljo izvrtati dve vrtini, eno za črpanje (vanjo vstavimo cev s potopno črpalko) in drugo za vračanje podtalnice. Podtalnica je zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila in je energetsko najučinkovitejši (gledano skozi povprečje celega leta). Tretje po vrsti so toplotne črpalke zemlja/voda, ki izkoriščajo toplotno energijo zemlje, ta energija pa je odvisna od sestave tal, moči TČ in načina izkoriščanja. Zadnja možnost ogrevalnih TČ pa so hibridne toplotne črpalke, pri katerih se združujejo lastnosti dveh toplotnih virov, zemlje in zraka.

Ogrevalne toplotne črpalke ločimo še glede na doseg temperature predtoka. Tako lahko toplotne črpalke delujejo v visokotemperaturnem režimu, ki omogoča temperaturo predtoka 65°C in sanitarno vodo temperature tudi do 65°C. Primernejši je pri radiatorskem ogrevanju in starejših objektih. Protilegionelni program, ki potrebuje 60-65°C je pri določenih toplotnih črpakah (npr. Adapt) vgrajen serijsko, pri tistih, ki tega nimajo, pa se ga lahko doseže z dodatnim električnim grelom. Pri nizkotemperaturnem režimu toplotne črpalke dosegajo temperaturo predtoka do 55°C in so popolna rešitev pri objektih s talnim, stenskim ali stropnim ogrevanjem oz. z nizkotemperaturnimi radiatorji ter omogočajo ogrevanje sanitarne vode v že vgrajenem bojlerju.

sosednji prostor). Ločimo jih še glede na moč oz. potrebno količino tople vode (različen volumen bojlerja).

Konvektorji omogočajo hlajenje oz. ogrevanje s pomočjo hladne oz. tople vode, ki jo pripravi hladilna naprava oz. toplotna črpalka. Pri hlajenju morajo biti vse povezovalne cevi toplotno izolirane, iz vsakega konvektorja pa mora biti speljan odvod kondenzata. integracijo v vsak prostor.

Okolju prijazen način ogrevanja

Toplotna črpalka za delovanje izkorišča obnovljive vire energije.

Pri tem ne proizvaja škodljivih emisij, kar zagotavlja, da bomo mi in naši otroci lahko živeli v čistejšem okolju. Učinkovitost in večji izkoristki vplivajo na manjšo porabo naravnih virov, prav tako majhna poraba električne energije, ki jo toplotna črpalka potrebuje za samo delovanje naprave. 

Vse bolj so pri izdelavi toplotnih črpalk v ospredju tudi okolju prijazni in reciklabilni materiali (na primer pri toplotni črpalki Adapt), na manjši ogljični odtis v okolju pa vpliva tudi izbira ponudnika v bližini uporabnika, saj se skrajša transport in posledično zmanjšajo količine škodljivih emisij.

Enostavna in čistq uporaba

Kaj je toplotna črpalka in kako jo lahko upravljamo? Upravljanje s toplotno črpalko je enostavno, saj razen preklopa iz zimskega na poletni režim (ali obratno) ničesar ni potrebno nastavljati. Deluje samodejno in uporabniku nudi popolno brezskrbnost. 

Prav tako uporabnik nima nobenega dela kot je to obvezno pri ogrevanju npr. s pomočjo drv ali peletov. Pri slednjem sistemu je potrebno nenehno nalaganje v peč, zagotavljanje zadostne količine, cena surovine kot tudi kakovost je nekonsistentna, obvezno je čiščenje okrog peči in dimnika, zahtevna priprava drv ter tudi hladnejši ali celo povsem hladni prostori po le nekaj urni odsotnosti od doma. Vse omenjeno pri ogrevanju s toplotno črpalko ni potrebno, uporabniku tako ostane na razpolago precej več časa, ki ga lahko porabi kako drugače. 

10 razlogov, zakaj je toplotna črpalka
dobra izbira

Razlogov, zakaj je toplotna črpalka odlična izbira, je ogromno. Predstavljamo deset najpomembnejših.

Zakaj je toplotna črpalka najugodnejši način ogrevanja? Investicija se povrne v le nekaj letih, vsakoletni prihranki so veliki. V življenjski dobi toplotne črpalke, kar je nekje do 15 let (nekatere naše TČ štetejo še precej let več), lahko prihranite za nov družinski avtomobil povprečnega cenovnega razreda! Toplotna črpalka vključuje tri sisteme v enem – ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode.

Če ste radi brezskrbni in se nimate časa ukvarjati z ogrevanjem, je izbira toplotne črpalke prava rešitev. Pri ogrevanju s toplotno črpalko je vedno toplo brez najmanjšega napora. Si predstavljate, da ni potrebnega nobenega čiščenja in čakanja na ugodni nakup, pregled dimnika ali zalogo surovin pri katerem od drugih energentov? S toplotno črpalko si boste to z lahkoto predstavljali in tudi izkusili! 

Naredite nekaj zase in za svojo družino, obenem pa še nekaj lepega za naš planet. Poznate tisti dober občutek, ko naredite nekaj prav? Ponos ob lepih gesti, besedi ali dejanju? Z nakupom toplotne črpalke lahko pripomorete k ohranitvi našega okolja, saj za delovanje izrablja obnovljive vire in ne proizvaja okolju škodljivih trdnih delcev, ki vplivajo tudi na vaše zdravje. 

Inovacije poganjajo tehnologijo in navsezadnje svet! Imeti v svojem domu tehnologijo, ki so jo razvili slovenski strokovnjaki, ni kar tako. V svetu toplotnih črpalk je naša tehnologija v svetovnem vrhu! Če imate v žepu telefon z najzmogljivejšo kamero, zakaj ne bi imeli doma še toplotne črpalke z najnovejšo tehnologijo in si s tem olajšali življenje in bivanje?  

Dobre prakse in dejanja se obrestujejo!  Ni veliko možnosti, kjer se vam ob nakupu del vsote povrne nazaj. Ob nakupu toplotnih črpalk imate zaradi prispevka pri uporabi obnovljivih virov energije možnost subvencije Eko Sklada. Prihranite lahko celo do 5000 evrov! Višina subvencija je sicer odvisna od vrste toplotne črpalke in občine bivanja. 

Zakaj je toplotna črpalka Kronoterm izredno zanesljiva? Eden izmed razlogov, da so naše toplotne črpalke izredno zanesljive, je dejstvo, da imamo svoj lasten razvoj, laboratorij in proizvodnjo, kar nam omogoča odpravo potencialnih napak, še preden pride toplotna črpalka k vam domov. Poleg tega lahko njeno delovanje spremljate tudi preko telefona ali računalnika.

Toplotne črpalke praktično ne potrebujejo nobenega posebnega vzdrževanja. Razen preklopa načina ogrevanja iz zimskega na poletni režim in obratno, je potreben zgolj letni vzdrževalni pregled toplotne črpalke.  

Pri ogrevanju s toplotno črpalko v kurilnici ni potrebnih veliko posegov, možna je tudi vezava na obstoječi sistem. Na toplotno črpalko se lahko priključi drug ogrevalni vir (kotel na drva, olje, plin), enako kot na klasični bojler.

Nekateri zmotno menijo, da je toplotna črpalka primerna zgolj za talno ogrevanje. To ne drži, saj toplotna črpalka omogoča delovanje pri večih načinih ogrevanja – tako zračnem, talnem kot tudi radiatorskem. Pomembna je le pravilna izbira vrste toplotne črpalke glede na način ogrevanja. 

Pozabite na ‘šparanje’! S toplotno črpalko boste imeli vaš dom vedno ogrevan, sanitarno vodo dovolj toplo, ne glede na to, ali bo zunaj 0ºC ali pa -20ºC. Vsi prostori bodo enako topli, vaše bivanje pa udobno in brezskrbno. Ne glede ali imate radi 22 °C ali 26 °C. Toplotna črpalka zmore vse.

Toplotne črpalke ZRAK VODA

Kako deluje toplotna črpalka zrak/voda? Zrak je neizčrpen vir energije in je povsod na voljo. Najsodobnejše izvedbe toplotnih črpalk zrak/voda omogočajo ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi do – 25 °C. Tudi pri tako nizki temperaturi zraka še vedno prihranite 50 odstotkov energije. To je investicijsko najcenejša [O1] vrsta toplotnih črpalk, enostavna in poceni sta tudi montaža in vzdrževanje. Toplotne črpalke zrak/voda se običajno projektirajo tako, da samostojno pokrijejo vse toplotne izgube objekta do zunanje temperature – 5 °C. Pod to mejo lahko toplotna črpalka deluje skupaj z drugim ogrevalnim virom. Tako pokrijemo več kot 98 % toplotnih potreb objekta z delovanjem toplotne črpalke. Kot drugi ogrevalni vir se pri novogradnjah uporablja običajno električno grelo, pri obstoječih objektih z dobrim konvencionalnim ogrevalnim virom pa se lahko uporablja tudi le–ta. Elektronsko krmiljenje omogoča enostavno nastavitev točke preklopa na 2. ogrevalni vir.

Toplotne črpalke VODA VODA

Kako deluje toplotna črpalka voda/voda? Toplota podtalnice je za izkoriščanje s toplotno črpalko zelo ugoden energijski vir. Njena prednost je sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki je približno med +7 in +12 °C. Da lahko koristimo podtalnico, moramo ob zgradbi izvrtati v zemljo dve vrtini, eno za črpanje in in drugo za vračanje podtalnice. V prvo vrtino vstavimo cev s potopno črpalko. Med obratovanjem nam črpalka potiska vodo skozi toplotno črpalko, ki ji odvzame toplotno energijo in jo ohlajeno za nekaj °C (od 2 do 4 °C) vrača po drugi, nekaj metrov (15 – 20 m) oddaljeni vrtini nazaj v podtalnico. Količina vode v sesalni vrtini mora zadostovati za neprekinjeno obratovanje pri največjih toplotnih potrebah. Za črpanje podtalnice potrebujemo vodno dovoljenje, vodo pa je potrebno pred pričetkom del kemično analizirati. Podtalnica je torej zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila. Grelno število toplotne črpalke (COP) je sicer razmerje med koristno toplotno energijo in dovedeno električno energijo za pogon kompresorja in drugih električnih porabnikov v toplotni črpalki. Kakovostne toplotne črpalke zrak-voda imajo grelno število nad 3 kar pomeni, da za 1 enoto vložene električne energije pridobimo 3 enote toplotne energije.[O1] Toplotne črpalke voda/voda dajejo veliko toplotno moč ob zelo majhnih zunanjih dimenzijah. K robustni in inovativni izvedbi še dodatno prispeva poseben ploščni toplotni izmenjevalec iz nerjavnega jekla, s katerim prenesemo toploto iz ene tekočine na drugo.

Toplotne črpalke ZEMLJA VODA

Toplotne črpalke zemlja/voda izkoriščajo toplotno energijo shranjeno v kameninah oz. v zemlji. Tam je uskladiščena velika količina sončne energije, ki jo lahko izkoristimo za ogrevanje hiše in/ali sanitarne vode. Količina energije, ki jo lahko odvzamemo zemlji je odvisna od sestave tal, moči TČ in načina izkoriščanja. Odvzem toplote se izvaja s pomočjo tekočine, ki kroži v zaprtem cevnem sistemu, položenim na globini od 120 – 130 cm (horizontalni kolektor) ali pa so cevne sonde vstavljene v vrtine od 60 – 140 m (vertikalna sonda). Krožeča voda odda toploto toplotni črpalki, ki jo s pomočjo dodane električne energije pretvori na višji temperaturni nivo (do 63 °C), vrača pa se ohlajena za približno 4°C.

Hibridne toplotne črpalke

Kako deluje toplotna črpalka, ki združuje lastnosti različnih toplotnih črpalk? Toplotne črpalke zemlja/voda in zrak/voda izkoriščajo toplotno energijo tako okoliškega zraka kot toploto pridobljeno iz zemlje (geosonda ali zemeljski kolektor). Združujejo lastnosti toplotnih virov toplotnih črpalk zrak/voda in zemlja/voda. Delujejo tako, da se preklapljanje izvede glede na to, katera možnost je v danem trenutku ugodnejša in energetsko učinkovitejša. Kot primarni vir toplote črpalka izkorišča toploto zemlje, ob morebitnih ugodnejših temperaturah zraka pa preklopi način delovanja in kot vir toplote izkorišča zunanji zrak. S preusmerjanjem načina delovanja sistem doseže največjo učinkovitost z minimalnim naporom ter posledično omogoča tudi večje prihranke pri delovanju. Tudi zunanja in notranja enota črpalke sta povezani s cevmi, po katerih kroži protizmrzovalna kapljevina z vrhunskimi lastnostmi prenosa toplote[O1] .

Hlajenje s pomočjo toplotne črpalke

Četudi sta si temperaturna procesa toplota in hlajenje popolno nasprotje, ju toplotna črpalka združuje. Toplotne črpalke namreč poleg gretja na primarni ravni zagotavljajo hlajenje na aktiven način (reverzibilne toplotne črpalke, kjer pri hlajenju deluje kompresor črpalke) in na pasiven način (pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in toplotnih črpalkah voda/voda, kjer pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke). Na sekundarni ravni pa moramo imeti prav tako zagotovljen prenos hladnega zraka v prostore, kar lahko izvedemo z dinamičnim hlajenjem (konvektorji) ali z mirnim hlajenjem (talno ali stensko hlajenje).

Najučinkovitejši in tudi najcenejši ogrevalno-hladilni sistemi so reverzibilne toplotne črpalke zrak/voda. Te omogočajo pozimi ekonomično ogrevanje prostorov in sanitarne vode, poleti pa ogrevanje sanitarne vode in hlajenje. Nekatere posebne izvedbe omogočajo v režimu hlajenja tudi izkoriščanje odpadne toplote hlajenja za segrevanje sanitarne vode ali tudi bazena. Reverzibilna toplotna črpalka zrak/voda, ki omogoča učinkovito gretje pozimi in hlajenje poleti, v obeh režimih omogoča tudi ogrevanje sanitarne vode. Kronotermove toplotne črpalke zrak/voda imajo že serijsko vgrajeno možnost tako ogrevanja kot hlajenja prostorov.

Pri poslovnih objektih se največkrat vgrajujejo konvektorji tako za hlajenje kot ogrevanje. Prednost konvektorjev pri hlajenju je v tem, da lahko iz zraka izločamo tudi vlago, zaradi česar ni potrebno toliko znižati želene temperature hlajenja. Seveda pa moramo konvektorje (še posebej za ogrevanje) dimenzionirati bistveno bolj bogato, saj bomo lahko na tak način ogrevali z nižjimi temperaturami predtoka ogrevalne vode. Vsaka stopinja Celzija znižanja predtoka pomeni 2,5% boljšo učinkovitost ogrevalnega sistema s toplotno črpalko.

S TOPLOTNO ČRPALKO DO VELIKIH PRIHRANKOV

Verjamemo, da se vsi trudimo privarčevati kakšen evro ali dva kjerkoli lahko. Najsi gre za hrano, oblačila, dom ali avto. Ste kdaj razmišljali, da ogrevanje predstavlja velik del vaših obratovalnih stroškov? In da lahko z izbiro najboljšega in najugodnejšega ogrevalnega sistema v petnajstih letih prihranite toliko, da bi si lahko kupili popolnoma nov družinski avtomobil srednjega cenovnega razreda?

PRIHRANKI V PRIMERJAVI Z DRUGIMI ENERGENTI

Če gremo k natančnim številkam toplotne črpalke pri prihrankih prednjačijo. Štart je, če karikiramo v športnem žargonu, počasen, v teku na dolge proge pa je toplotna črpalka absolutni zmagovalec. Če vzamemo za primerjavo med energenti ceno kWh koristne toplote, pri naši najbolj učinkoviti toplotni črpalki Adapt znaša 0,025 €/kWh* (talno gretje), pri kurilnem olju pa ta znaša kar 0,114 €/kWh. Prav tako je visoka cena kWH koristne toplote pri električnem ogrevanju in ogrevanju z IR panel, kar 0,130 €/kWh. 

 

Letni prihranki so pri naših najbolj učinkovitih toplotni črpalkah v primerjavi z drugimi energenti bolj zgovorni. Največ kar 2.270 € znašajo prihranki v enem letu, če toplotno črpalko primerjamo z električnim ogrevanjem ali IR paneli, v primerjavi s kurilnim oljem 1.933 €, z zemeljskim plinom lahko znašajo prihranki približno 1.109 €. V petnajstih letih, kolikor naj bi bila nekje življenjska doba toplotne črpalke (naše imajo tudi še kakšno leto ali par več), so prihranki že ogromni. Dobrih 30 tisočakov lahko prihranite v primerjavi z električnim ogrevanjem, malce manj (29.000 €) v primerjavi s kurilnim oljem, medtem ko znašajo prihranki v primerjavi z drvi slabih 5.000 €.

 

Če so prihranki v primerjavi z drvi morda malce manjši kot z drugimi energenti, pa ni niti približno zanemarljiv prihranek emisij CO2. V petnajstih letih s toplotno črpalko napram drvom in prav tako peletom prihranite neverjetnih 100 ton emisij CO2. Za primerjavo po podatkih Statističnega urada so povprečni izpusti CO2 na kilometer pri novih osebnih avtomobilih leta 2017 znašali 119,6 g. Pri vsakih 1000 kilometrov se tako v ozračje izpusti kar 120 ton emisij CO2. Okolje vam bo več kot hvaležno, saj prihranek CO2 izpustov pri uporabi toplotne črpalke prenešeni v število prihranjenih dreves pomenijo, da s toplotno črpalko v enakem obdobju pomagate ohraniti vse do 533 dreves.

Zakaj izbrati nas?

01.

Vrhunska oprema

Vgradnja kvalitetnih materialov je odločilnega pomena za popolno zadovoljstvo naših strank. Ponujamo in vgrajujemo izključno visoko kakovostne materiale, ki dosegajo oz. presegajo vse zahtevane norme, ki jih evropske in svetovne, kompetentne institucije narekujejo za posamezne skupine blaga.

02.

Profesionalna ekipa

Posamezniki, ki sestavljamo team E-GLOBE smo mojstri svojega ceha. Nekateri, na področju strojnih inštalacij, gravitirajo že skoraj 40 let. Navkljub mojstrstvu smo učeča se organizacija saj se zavedamo, da so edina stalnica spremembe in vedno nojvejša tehnologija, ki nas sili v konstantno učenje in prilagajanje sodobnim trendom...

03.

Preverjena in najboljša storitev

Naša referenčna lista nakazuje, da je kakovost naših storitev nesporna in zelo kvalitetna. Lahko se pohvalimo z nazivom premium izvajalec. “Zadovoljna stranka” nam je glavno vodilo poslovanja. Zagotavljamo tudi visoko kakovost poprodajnih storitev ( servis, pomoč pri usposabljanju in uvajanju ter rokovanje z novo vgrajenimi napravami).

Vas zanima več?

Kontaktirajte nas, saj vam prisluhnemo in uresničimo
vaše najbolj zahtevne želje!

Vas zanima več?

Kontaktirajte nas, saj vam prisluhnemo in uresničimo
vaše najbolj zahtevne želje!

Podjetje E-GLOBE je bilo ustanovljeno leta 2019 na podlagi smernic, ki jih narekuje trg oz. celotni svet, kar se tiče varstva okolja. Težnja k zmanjšanju toplogrednih plinov in brezogljičnega planeta na katerem bivamo nas je spodbudila k razmišljanju kako in na kakšen način prispevati pri uresničitvi cilja h kateremu stremi celotni svet.